Friday, November 23, 2012

Lari Dari Syurga
Alhamdulillah...Dengan Nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ini bukan sekadar buku pertama, ini sebahagian dari dendam yang aku lunaskan, dulu...kerana menulis, aku dituduh gila, dihina, dimaki, dibenci, sehingga satu tahap aku sendiri tertanya, benarkah aku tidak normal? Tapi, setelah lama aku berjalan, belajar, dan memerhati, aku temui isi, yang dulunya aku sangsi, tak semua diberi kelebihan begini, dua watak berbeza dalam satu jasad yang sama, aku gunakan kedua-duanya, untuk buktikan satu demi satu tuduhan mereka salah. Jadi aku dedikasi buku ini khas buat satu kumpulan manusia yang sering merasa bangga dengan dosa, berasa tuhan dunia bila mereka bersama, ada juga yang dah turut berubah, tak mengapa, masa mereka bakal tiba. Nanti bila mereka punyai zuriat, aku mohon pada Tuhan, moga-moga ianya bertukar sumpahan, semoga tempias dari ketidaknormalan ini lahir sama dalam diri baka-baka mereka, dan masa itu, mereka bakal faham bagaimana rasa sebenarnya bila dituduh tanpa usul periksa. Maaf, andai bersekedudukan itu normal, aku rela jadi tak normal, andai mencintai kaum sejenis itu normal, aku rela jadi tak normal, andai meneguk raja segala kejahatan itu normal, aku rela jadi tak normal. Kesimpulannya dari mencuba menjadi kamu dan kamu untuk aku diterima normal, maaf, aku memililh menjadi diri sendiri dan memilih menjadi tidak normal.

Yaa...ini dia buku pertama aku, Lari Dari Syurga, aku merupakan salah satu dari 17 menulis yang terpilih menyumbangkan karya mereka untuk dibukukan, mungkin sebagai tapak permulaan ianya diterima untuk dikongsi bersama, definisi pada setiap mereka mungkin berbeza, tapi bagi aku, ini satu tangga, untuk buat aku lebih berusaha. Boleh jumpa tulisan aku di halam 115. Ada cerita yang bakal menyentap dada, mohon sediakan tisu bersama. Aku diberitakan dengan setiap pembelian buku Lari Dari Syurga yang berharga Ringgit Malaysia 20 ini, satu ringgit akan disumbangkan ke Gaza, bagi membantu apa yang kurang disana, mulia bunyinya bukan? Ingat bukan bangga yang kita cari, cuma ikhlas itu bakal diterima nanti.

Bila aku ditanya, kenapa menulis? Jawapan aku sama, untuk semua soalan mengapa, Kekecewaan demi kekecewaan. Bila kau jatuh disatu tempat dalam diri, yang buat kau tak mampu berdiri tapi jasad kau tetap ceria buat orang lain tertawa, maka itu raja segala kesedihan, kau berperang dengan rasa sendiri, kau korbankan segala kesedihan dan kekecewaan yang kau miliki, untuk bersungguh-sungguh mahukan orang lain ketawa, hilangkan resah dan sedih mereka. Kau tak mungkin faham bukan? Rasa tersembunyi itu berjaya melahirkan seorang lagi aku di alam yang berbeza, yang tak mungkin kau jumpa didunia biasa, dan buat kau bakal tertanya-tanya.

Terima Kasih Buku Hitam kerana sudi memberi aku peluang untuk berkongsi rasa, masih banyak yang aku perlu belajar dan perbaiki, cuma aku ada cara aku sendiri. Apalah sangat ucapan terima kasih ini andai dibandingkan dengan peluang yang diberi, tapi ini saja yang termampu buat ketika dan masa ini, dan aku akan terus menulis lagi, selagi rasa bersendi dihati, selagi masa belum terhenti, selagi belum dijemput pergi. Ayuh dapatkan segera! Ayuh lari bersama!

yaa...aku masih disudut itu, memerhati dan terus memerhati...No comments:

Post a Comment