Thursday, July 26, 2012

MerdekaAwal-awal sebelum pandangan dan ideologi aku diterjemahkan, aku ingin menyatakan dengan keras bahawasanya aku seorang non-partisan, aku tidak terikat dan menyokong mana-mana parti politik tanah air. 

Persoalan yang kerap menendang kotak pemikiran aku pada waktu ini ialah Logo rasmi 55 tahun Merdeka. Aku keep on bertanya pada diri, macam mana dia dapat idea untuk berani ketengahkan logo tu? dia siapkan logo tu sejam sebelum dateline kah? atau ini merupakan salah satu sifat melayu yang sering diwar-war kan dalam peribahasa "Seperti melepaskan batuk ditangga?". Jawapanya masih tergantung, tanpa penyelesaian dan mungkin akan berakhir dengan tanda tanya. Ramai sangat yang mempertikaikan tetang logo kemerdekaan 55 tahun ini dan kini telah bertukar menjadi pandemik gurauan yang terkini. Kalau nak diikutkan, design yang sebegitu rupa boleh disiapkan dalam masa 1 jam dan cuma menggunakan perisian yang paling mudah dan boleh digunakan oleh semua orang iaitu microsoft word. Aku bukan lah nak mempertikaikan bakat seseorang, yang aku cuba ketengahkan, ialah eksklusiviti dan nilai-nilai estetika sesuatu idea itu.

Mungkin tahap seni yang ada dalam diri aku terlalu rendah untuk memahami makna rahsia disebalik logo tersebut atau sebenarnya logo itu terhasil tanpa penelitian dan pemikiran yang lebih halus. Adakah logo yang sedemikian dapat menambahkan semangat patriotisme atau akan mengajak minda muda mudi untuk meragui usaha yang sedang dilakukan kerajaan? Jika tulisan yang berbaur kritikan ini pasti akan disangkal hebat oleh kerajaan kerana bakal dituduh pengkianat dan penderhaka, mari kita renungkan sejenak, jika aku bukan seorang yang patriotik dan sayangkan negara, adakah aku akan mempersoalkan logo ini oleh kerana tidak mahu negara kita dipandang rendah oleh orang lain? Jika begitu aku rela dikategorikan penderhaka. Bayangkan jika aku yang cuma mempunyai sedikit kemahiran untuk mendesign sesuatu ini mempersoalkan hal begini, apa pula yang bakal difikirkan oleh jutaan designer-designer diluar sana? Ini designer, belum kira pulak dengan puluhan jutaan rakyat malaysia yang turut berkongsi pelbagai pandangan pulak kan?

Sebelum ini kita terganggu dengan keaslian lagu Negaraku yang di kaitkan dengan lagu Mamula Moon dan La Rosalie, kemudian pula kita digemparkan dengan beberapa tulisan yang mendakwa bendera malaysia diciplak dari bendera Syarikat Hindia Timur Inggeris dan bendera Amerika Syarikat. Bagi pendapat aku, jarang rasanya idea itu berlari selari dan secara kebetulan hampir sama kedua-dua hasil yang tercipta ditempat dan tahun yang berbeza, dari segi logik, idea asal yang menjadi sumber inspirasi dan kemudian digarap untuk menyiapkan satu lagi lagu dan bendera yang baru mungkin boleh diterima, tetapi jika ianya hampir dan sangat mirip dengan yang asal, sehingga boleh dikenal pasti idea tersebut berasal dari mana, maka keasliannya boleh dipertikaikan. Perkara ini sedikit sebanyak, telah mencalar kepercayaan dan menimbulkan keraguan terhadap Lagu dan Bendera rasmi negara.

Tidak cukup dengan itu, laksamana terulung Negara, yang menjadi icon inspirasi kepada individu di bumi Malaysia ini, Laksamana Hang Tuah pula dipersoalkan kewujudannya, bukti-bukti yang ada tidak cukup kuat untuk menyokong kewujudannya sebagai seorang pahlawan melayu. Pelbagai versi cerita yang kita boleh dengar tentang Hang Tuah. Tapi yang mana satu betul? yang mana satu nak percaya? atau mungkin Hang Tuah merupakan laksamana dari negara China? Bagi aku, secara individual, satu icon perlu diwujudkan, bagi mewujudkan jati diri Melayu itu sendiri, untuk buat kita lebih maju kedepan dengan kepercayaan yang kita pegang dari zaman dulu lagi, dan kita terus hidup dalam kepercayaan selagi tak bertemu dengan kebenaran. Tapi zaman mula berubah, setiap benda yang diceritakan, yang diwariskan dicari punca dan kebenaranya dari pelbagai aspek dan cara. Adakah lagenda ini benar-benar benar wujud atau cuma delusi yang diterjemahkan kedalam bentuk penulisan supaya kita cintakan budaya, bangsa dan tanah air kita sendiri?

Berpaksikan kebenaran, ramai yang mula mencari maklumat dan bersungguh-sungguh mempertikaikan keaslian sesuatu perkara yang telah lama mereka pegang dan percaya selama ini. "Qullil haq wala kana murran" berkatalah benar walaupun ianya pahit. Pepatah arab ini yang aku rasa paling bersesuai dengan situasi yang terjadi, tetapi mungkin kebenaran yang bakal tersingkap nanti cukup pahit sehingga kita terpaksa kehilangan identiti dan kepercayaan. Bertitik tolak dari itu lah kebenaran masih lagi terselindung dan kita masih percaya dari apa yang kita percaya sebelum ini walaupun beberapa kali kebenaranya terancam dan diragui.

Kadang aku terpanggil untuk turut mengamati nilai sebenar kemerdekaan, benarkah kita merdeka? yaa mungkin dari penjajah, tapi tidak minda. Tema bagi kemerdekaan tahun ini "Janji ditepati" aku memandang dari sudut seorang non-partisan, siapa tepati janji? Kerajaan yang memimpin? kalau betul tepati janji, bukan kah sepatutnya tema lebih bersifat universal? dan tidak digunakan sebagai medium untuk menarik perhatian pengundi? Kenapa temanya tidak lebih terbuka dan lebih kearah menaikan semangat cintakan negara yang melambangkan semua rakyat itu sendiri tanpa dibezakan dengan apa-apa parti? Aku mempersoalkan benda ini pada yang lebih dewasa, dan nyata idea aku diperlekehkan kerana mereka mempunyai parti yang disokong, adakah kita hari ini diterima dan dibeza-bezakan berdasarkan parti? aku yakin ada individu di Malaysia ini yang turut berfikiran macam aku. Jadi bagi mereka yang telah ditepati janji saja merdeka? yang janjinya tidak ditepati?

Aku bukan cuba menjadi pengkianat, jauh sakali inginkan kerakyaatan dari mana-mana negara yang lebih maju kedepan, cuma hak-hak individu sebagai seorang rakyat dan juga mewakili rakyat lain yang tidak terikat dengan mana-mana kumpulan politik tertentu ini sepatutnya tidak diabaikan, dan nyata, logo dan tema yang lebih baik boleh dicipta jika nilai atau sifat kronisme tidak dipraktikkan. Setelah satu persatu kepercayaan yang dipegang selama ini digoncang kuat dengan pelbagai konflik keaslian dan kesahihan, ditambah pula dengan semua pendekatan dan bantuan kerajaan yang berselindung disebalik retorik politik, juga hak rakyat yang telah dimanipulasikan dan digunakan sebagai medium berkempen, usah ditanya dimana Patriotisme?

yaa...aku masih disudut itu,memerhati dan terus memerhati...

2 comments:

  1. setuju...tertanya2 motif sebenar logo ni dicipta.dan serabut sgt tgk logo ni

    komen atas dasar suara rakyat :)

    ReplyDelete
  2. Terlalu ramai berkongsi rasa yang sama rasanya...

    ReplyDelete