Saturday, July 14, 2012

Baju Melayu

Eh? Baru lepas bersanding ke?

Tadi ada kenduri kat mana?

Waaaah! Macam YB laaa!

Assalamualaikum ustaz!

Selamat Hari Raya!

Sebagai seorang remaja Melayu yang beragama Islam, aku dah terbiasa berbaju melayu di hari Jumaat. Dari awal pagi membawa ke petang, macam-macam soalan, dan gurauan yang menyapa minda aku dan buat aku terfikir seketika. Baju Melayu ni hanya untuk acara tertentu saja kah? atau memang tak releven lagi di pakai tanpa sebarang agenda?

Bagi aku, aku selesa berbaju melayu sebab aku bangga dengan identiti dan saki baki peninggalan budaya yang dicipta oleh bangsa aku sendiri dan aku sangat kurang senang bila mentaliti seorang melayu itu turut berubah seiring dengan masa dan arus perubahan zaman. Betul aku tak pernah lahir di zaman Hang Tuah, dan tengok sendiri macam mana Hang Tuah tanpan berbaju melayu. Walaupun aku langsung tak yakin dengan kewujudan Laksamana terulung itu. Tapi aku juga yakin yang Puteri Gunung ledang tidak memakai dress pendek untuk menawan hati jejaka pada zaman tersebut.

Dah jauh lari mentaliti kita, bila baju melayu hanya diwajibkan untuk acara-acara tertentu, dan lebih sinonim dengan aktiviti beragama. Dalam tak sedar, kita sendiri menghakis budaya yang tinggal dan tak mustahil satu hari nanti, Baju Melayu hanya mengambil tempat di kotak kaca muzium. Kalau bukan kita, siapa lagi yang kita nak harapkan untuk pakai baju bangsa ni? Aku bercakap tentang bangsa, dan bukan agama. Umat Islam di China or India, tak pakai baju melayu pun untuk tunjukan dia seorang yang beragama Islam, jadi sangat-sangat bangang rasanya kalau Baju Melayu ditafsirkan sebagai pakaian agama. 

Tidak kah membazir bila setiap Hari Raya, sepasang Baju Melayu di tempah, dan selepas musim perayaan terbiar berpuluh helai dalam lipatan dibawah penjuru almari? dan hanya dicari bila ada acara tertentu sahaja? Masa untuk ubah persepsi kita, aku faham, tak ramai manusia yang seberani Radhi OAG, untuk perform dikhalayak ramai berbaju melayu dan bersongkok. Tapi sepanjang hidup aku yang berbaju melayu tanpa sebarang sebab ni, aku tak pernah ditangkap Polis, jauh sekali dituduh pejuang berani mati dengan bom penuh berlilit dibadan kerana berbaju melayu. Kamon laaa...aku kadang respect jugak la macam mana gadis-gadis yang mampu berpakaian sexy mati di shopping mall, berjalan mudar mandir tanpa sebarang rasa khuatir mahu pun segan silu. Dari mana datang keberanian tu? wahyu tuhan? tak kot rasanya. Yang macam tu pun tak segan, ni kita yang berbaju melayu lengkap nak jalan sana sini hari biasa malu? 

Lagi pun bagi aku, sopan ja berbaju melayu, tak salah pun, dan tak pernah salah, mungkin panas lah sikit, tapi sekurang-kurangnya, mencuba untuk memertabatkan apa yang dikira sebagai salah satu identiti melayu yang tinggal. Tapi biar kena la pada tempat, kalau dah main bola petang-petang nak gagah berbaju melayu pun tak boleh jugak la kan? Biar sesuai pada tempat, biar kena pada gaya...Cuba tanya pada diri, kalau bukan kita, siapa lagi?

yaa...aku masih disudut itu,memerhati dan terus memerhati...


2 comments: